Hometrainer
HOMETRAINER, RULLER OG HJEMMETRÆNER
Hometrainere er blevet et udbredt stykke udstyr for cykelryttere. En hometrainer er et glimrende alternativ til vintertræning eller som opvarmning/nedkøling inden løb og konkurrencer – præcis som man ser de professionelle ryttere anvende hometrainere. Overordnet set findes der tre typer af hometrainere man kan anvende: træningsruller til cykler, den traditionelle baghjulsmonterede hometrainere og hometrainere med kassette.
TRÆNINGSRULLER TIL CYKLER– ET TEKNISK ALTERNATIV
Træningsruller til cykler er meget brugt inden for banecykling. En roller fungerer meget simpelt ved, at man har to runder ruller under baghjulet og en rulle under forhjulet. Ved at træde i pedalerne drejer rullerne rundt og dermed bliver cyklen holdt i gang – netop som på landevejen. Det specielle ved en roller er, at cyklen ikke er fastspændt – hvorfor cyklen kan bevæge sig en smule til siderne under kørsel. Dette kan virke usikkert, men man vender sig hurtigt til det og man får automatisk et højere koncentrationsniveau og tekniske færdigheder under cykling. Nogle kører endda sprint-intervaller på et sådant system.
DEN TRADITIONELLE HJEMMETRÆNER
En hometrainer består af et stativ, hvor cyklen kan fastspændes omkring quick-releasen i baghjulet. Herefter spændes en lille rulle ind til baghjulet. Forhjulet klodses op, således styret kommer op i niveau med resten af cyklen. I dette system er det således kun baghjulet der kører. Modstanden tilpasses gennem modstand i rullen. Denne modstand fungerer enten gennem en lille motor eller ved et magnetisk svinghjul – de dyrere modeller vil oftest være baseret på motorbremse, da dette giver en mere stabil modstand. Hjemmetræner-oplevelsen bliver bedst ved benyttelsen af et specielt bagdæk målrettet mod hometrainer-kørsel, da brugen på hjemmetræneren slider meget på almindelige dæk.
HOMETRAINER MED KASSETTE-MONTERING
Ved denne tredje type af hjemmetrænere monteres cyklen på en kassette, der sidder på hometraineren – det betyder altså, at man slet ikke har et baghjul på cyklen. Dette princip kan blandt andet opleves på
Tacx Neo 2T 2875, Wahoo kiskr, Elite direto og Tacx T2900 flux. En sådan træner betyder, at man kan lave mere stabile watt-målinger gennem traineren, da der ikke kan gå kræfter tabt mellem dæk og rulle, hvilket er tilfældet ved en klassisk hjemmetræner. Der kan dog forekomme justeringsbehov frem og tilbage mellem hjul og hometrainer montering.
KØR TOUR DE FRANCE HJEMME I STUEN
Inden for de sidste år har man udviklet meget på mulighederne for hjemmetræning på cykel. Ny software og bedre modstandsmuligheder i trainerne har gjort det muligt, at man med visse modeller kan køre egne ruter eller f.eks. etaper fra Tour de France. Så tilpasses modstanden i hometraineren, således forholdene simuleres bedst muligt. Afhængig af producenterne er der lidt forskel på, hvordan systemet fungerer – men det gælder for alle, at man blot skal kunne koble sin computer til hometraineren med en ANT+ forbindelse.
Bkool har blandt andet lavet et forum, hvor man kan køre i en form for konkurrence online med andre brugere. Tacx gør det muligt at køre etaper fra Touren, og sidst, men ikke mindst er det uafhængige program Swift kommet på markedet.
Swift gør det muligt at dyste mod cykelryttere i hele verden på forskellige ruter – hvis blot man har en hometrainer, en ANT+ forbindelse og - hvis det skal være så præcist som muligt - en Watt-måler (enten gennem traineren eller på cyklen.). Ved brug af Swift ændres modstanden i hjemmetræneren dog ikke, men gennem watt-tallene ændres farten i det virtuelle løb, således man også vil træde hårdere for at opretholde positionen i løbet. Med disse nye muligheder er det blevet mere spændende at holde formen ved lige hen over vinteren.