Wattmåler

Henter data.

   Wattmåler

   Wattmålere har i flere år været meget anvendt som trænings- og løbsredskab i det professionelle cykelfelt. Men med flere producenter på markedet og en større viden om watt-træning er det ikke længere blot en luksus egnet for de professionelle, men et populært redskab på alle niveauer wattmålere

   Watt er en måde, hvorpå man kan måle det arbejde man yder – altså hvor hårdt man træder i pedalerne. Det er et mere objektivt mål end man f.eks. ser ved puls, der kan variere fra dag til dag, eller fart der afhænger meget af terræn. Watt derimod er uden påvirkning af andre faktorer, men måles udelukkende på, hvor meget energi man ligger ud i pedalerne – om det går op, ned, i medvind eller i modvind.

   Hvor sidder wattmåleren?

   Med de mange forskellige producenter er der også kommet flere bud på, hvor en wattmåler sidder og hvordan den er udformet. I udgangspunktet er alle wattmålere ens, forstået på den måde at de måler på energien, ved en deformering af materialet i den pågældende wattmåler, hvilket kan omregnes til en energiudladning.

   De tidlige wattmålere sad i kranken og netop kranken er stadig et yndet sted at placere wattmåleren. Dette ser man f.eks. hos den tyske storproducent SRM. Netop SRM wattmålere har været på markedet i mange år, men er også et eksempel på en af de dyrere løsninger. Med de flere producenter på området har priserne fået et hak ned og er dermed blevet tilgængelige for menigmand. Ønsker man et krankbaseret powersystem kan man se mod mærkerne Rotor og Quarq der med modellerne Rotor 2inpower og Quarq DFour GXP leverer en krankbaseret wattmåler. Man skal dog være opmærksom på hvilke klinger der er kompatible med disse systemer, da dette kan variere.

   Ud over at sidde i selve kranken, kan man finde wattmålere der er placeret i pedalerne. Dette oplever man ved Garmin Vector 3 . Denne type af powermeter har den fordel at den er nem at skifte fra cykel til cykel, samtidig med den måler watt tosidet – det vil sige både på højre og venstre ben. Dette er ikke tilfældet ved en anden model – nemlig den pedalarmsbaserede wattmåler man kan finde hos firmaet Stages. Stages laver wattmålere der er kompatible med stort set alle kransæt og er en løsning der også gør det nemt at skifte wattmåleren rundt på forskellige cykler, såfremt der er tale om samme kranksæt. Ulempen ved denne er dog at den kun måler i det ene ben og derefter ganger op, på den antagelse at man er lige fordelt i sit tråd, hvilket ikke altid er tilfældet.

   Som den første gearproducent har Shimano nu meldt sig ind i kampen og markedsført Shimano Dura-Ace FC-R9100 Powermeter. Dette er et Dura-Ace kranksæt, hvor Shimano selv har stået for en wattmåler installeret i kranken.

   Hvorfor watt?

   Som nævnt tidligere er watt et rigtig godt objektivt mål for, hvor hårdt man træner, hvilket for så vidt er den vigtigste grundsten i, hvorfor en wattmåler er en god investering til træning og løb. Derudover vil man opleve at en wattmåler reagerer med det samme, hvor f.eks. puls tager tid om at stige. På den måde kan man med stor præcision bestemme om man ligger i den rette træningszone

   fra starten af et interval eller et bjerg, og dermed bliver det lettere at holde konstant indsats og opnå den bedste træningsintensitet.