Historien om Børkop Cykler

Udefra ligner Børkop Cykler enhver anden cykelforretning, men bag facaden gemmer der sig ikke blot en god en spændende historie også et hav af interessante cykler, som sjældent ses i Danmark.

Meget er sket siden opstarten i 1928, og udviklingen fortsætter.

Internationalt renommé - Næsten 90 års historie

Kunder i Hongkong, Japan og Canada. Gæster fra Tyskland og Norge. Besøg af direktøren for Pinarello, der bliver fløjet ind samme morgen for at præsentere de nye modeller, inden han flyver hjem igen samme aften.

Børkop Cykler er kendt langt ud over det sydlige Jyllands grænser, og det er ikke blot super-motionisten og konkurrencerytteren, som kommer langsvejs fra. Når det professionelle felt i Post Danmark Rundt laver det traditionelle stop i Vejle i forbindelse med kongeetapen på Kiddesvej, tropper de forskellige holds mekanikere ofte op i Børkop for at få reservedelslageret fyldt op med de helt rigtige komponenter.

Der er ingen tvivl om, at der i Børkop er blevet skabt en cykelforretning lidt ud over det sædvanlige. Siden cykelbutikken i den lille provinsby blev grundlagt i 1928, har den gennemgået en rivende udvikling


Børkop Cykler fra før til nu

Den 15.03. 1928 starter Christian Thune Børkop Cykelforretning i et ledigt lokale i det tidligere elektricitetsværk på Østergade. Det går relativt let med at få tilladelse til at overtage lokalerne, da Christian Thunes far, Jacob Thune Hansen, er bestyrer på selve værket.

I 1930 flytter Christian Thune fra elektricitetsværket og bygger et værksted på Vestergade 7. Til trods for, at det hedder Børkop Cykelforretning, bliver der både arbejdet med biler, knallerter og cykler.

I 1932-1933 er forretningens første udvidelse en realitet, da et stuehus bliver bygget til værkstedet. Historien lyder, at hele stueplanet bortset fra køkkenet anvendes til cykelforretning og udstillingsområde, mens beboelse er på øverste plan.

I tiden med Christian Thune bliver et af Børkop Cyklers kendetegn grundlagt; Det er nemlig ikke alle biler, Christian Thune tager ind og reparerer. Nej, allerede her bliver der satset på at arbejde med High End-produkter, for Christian Thune beskæftiger sig primært med de biler, der bliver kørt af byens spidser.

Helt indtil 1973 ejes butikken af Christian Thune. Efter mange år i branchen er tiden kommet til at gå på pension, og den nye ejer hedder Børge Suhr. Han styrer cykelforretningen de næste seks år, indtil Per Fejerskov Pedersen fra Gauerslund i 1979 overtager cykelforretningen.

I 1983 bliver Kjeld Blirup den nye ejer. Han har egentlig en cykelbutik i Brejning, men i lejede lokaler, så da han øjner chancen for at købe sit eget på Vestergade, slår han straks til. Under Blirups tid bliver virksomheden udvidet til også at omfatte blandt andet plæneklipperservice, slibning og svejsning med mere.

I 1992 sker der noget afgørende. Den nuværende ejer, Lars Knudsen, køber butikken på tvangsauktion, og han beslutter sig for kun at have ét enkelt fokusområde. I løbet af sit første år som ejer skiller han sig af med produkter som haveredskaber, kæder til motorsave og slibeapparater, og til sidst er der udelukkende knallerter og cykler tilbage i butikken.

I 1994 bliver knallerterne skiftet ud med de mere moderne scootere, og disse bliver sammen med cykler butikkens specialområde. Lars Knudsen ser en fordel i at kunne vise et bredt udvalg af produkter frem for kunderne, hvorfor hele huset nu bruges som udstillingsplads. Øverste etage anvendes primært som udstillingsområde, kælderen som lager og reservedele an-bringes i værkstedet. På nederste etage bliver de nyeste cykler vist frem til de interesserede.

Men pladsen bliver hurtigt trang på Vestergade 7, og i 1997 flytter Børkop Cykelforretning længere ned af gaden og etablerer sig i nr. 17. Overtagelsen af de nye lokaler sker oven i købet på samme dato, som da Christian Thune startede sin butik 69 år tidligere. Lars Knudsen overtager et hus, hvortil der hører to store drivhuse, men de bliver hurtigt erstattet af et stort værksted og lager.

Lars Knudsens søn, Hans Peter, bliver ansat i 1998. Hans Peter Knudsen har været i lære som cykelmekaniker, men har også stor erfaring fra butikken. Børkop Cykler satser nu mere og mere på racercykler og mountainbikes i den dyre ende. 


High End arrangementer

I Børkop Cykelforretning vil man gerne vise kunderne det nyeste af det nye, og i 2012 afholder man det første High End-arrangement. Det viser sig at være en kæmpe succes. Under sådan et arrangement tømmes pladsen for almindelige cykler, og i stedet bliver butikken forvandlet til et paradis for ægte ”cykel-connaisseurs”. I dag afholder man High End-arrangementer to gang om året og med tiden er niveauet højnet betydeligt. Til arrangementerne kan kunderne fx køre om kap med kendte cykleryttere som Michael Valgren eller snakke med direktøren for Pinarello om mærkets nyeste tekniske tiltag.

Hans Peter Knudsen bliver i 2015 medejer af forretningen, og samme år udvides butikken med adskillige kvadratmeter. Efter ombygningen fremstår Børkop Cykelforretning som en moderne cykelbutik med fokus på High End-cykler. Markedets nyheder finder hurtigt vej til butikken, og her står professionelt personale klar til at vejlede. Har en kunde brug for at få rettet sin cykel og siddeposition til, er der indrettet en afdeling med bikefitting.

I dag er cykelbutikken med helt fremme. Børkop Cykler gør meget i sponsorater af både triatleter, mountainbike- og landevejsryttere. Her er tale om ryttere, som er med helt fremme i både nationale og internationale konkurrencer. Virksomheden er tydeligt tilstede ved diverse cykelløb, fx Rands Fjord Rundt og Grejsdalsløbet, og en ny webshop Børkopcykler er stablet på benene.

Til trods for at Børkop Cykler i dag fokuserer meget på at kunne levere det nyeste af det nyeste og det bedste af det bedste i High End-delen, så er der stadig rig mulighed for også at købe almindelige cykler til hverdagsbrug. Står man og mangler en god cykel til og fra arbejde, eller ønsker man at snuse til motionsløb, tilbyder butikken et bredt udvalg af cykler i alle prisklasser.


Hvem er vi?

Om Lars

Lars har altid være dygtig til de praktiske fag, og derfor drømte han om en fremtid, hvor han kunne bruge hænderne. Faktisk søgte han i 1973 lærepladser som både tømrer, kok samt cykel- og knallertmekaniker og fik tilbudt dem alle. Men da de fremtidige drømme også gik på at blive selvstændig cykelhandler, blev det den vej, han gik.

Allerede som ung istandsatte Lars cykler, som han solgte videre, og han har altid brændt for at kaste sig ud i nye tiltag. Lars har blandt andet arrangeret løb samt cykelrejser til Mallorca, og et af de mere alternative løb blev kørt fra Skagen til den tyske grænse. Med start om aften klokken 22 satte rytterne i gang mod det sønderjyske, og ruten indbefattede blandt andet et stykke på motorvej, mens den hjemmelavede spaghetti med kødsovs og rødbeder blev indtaget kørende på cyklen.


Om Hans Peter

I 1983 startede Lars BMX-banen op i Hedensted, og her begyndte han sammen med sønnen Hans Peter på fem år at cykle. Det blev til flere gode BMX-år sammen, og der var konkurrencer rundt om i hele Danmark og Tyskland. Som 11-årig fik Hans Peter interesse for landevejscykling, og til De Unges Løb i Horsens, som er et løb for nye ryttere, sejrede Hans Peter, hvilket gjorde at han hurtigt blev spottet. I en periode kørte Hans Peter banecykling med Horsens Cykel Klub og blev også udtaget til DM i linjeløb.

Efter nogen tid som aktiv rytter trak Hans Peter sig tilbage, men interesse for cykling beholdt han og besluttede sig for at blive cykelmekaniker. Efter udstået læretid kom Hans Peter i 1998 til Børkop Cykler, hvor han blev ansat.

Siden har Hans Peter præget virksomheden med masser af innovative tiltag som fx High End-arrangementer, sponsorater og en webshop han i dag er nøglepersonen i virksomheden.