Cykel værktøj

Cykel værktøj

En stor del af en cykelrytters udstyrs arsenal bør udgøres af, om ikke alle, så de mest basale cykel værktøj til cykelreparation. Med få værktøjer gør man det muligt at foretage mange mindre reparationer, udskiftninger og justeringer uden at skulle sende sin cykel til mekaniker og dermed undvære cyklen. Det varierer naturligvis hvor svære reparationer/udskiftninger på cyklen kan være, men med værktøjet er man langt. 

Udover at værkstedet derhjemme bør være forsynet med det mest grundlæggende, er der også nogle værktøjer der kan være smarte at have med på tur. 


Cykel værktøj til turen


Når man er på tur – om det er i skoven eller på landevejen - kan man komme ud for defekter på cyklen, hvorfor man bør have cykel værktøj med der kan redde en hjem i de fleste tilfælde. Der findes et såkaldt multitool, der er et mindre værktøj der indeholder de meste grundlægende værktøjer til cykelreparationer. Et sådant tool indeholder bl.a. en kædeadskiller, de meste gængse umbraco størrelse, en lille stjerneskrue og et lille dækjern. Med et sådant tool kan man f.eks. afmontere et sprunget kabel, stramme et løsnet styr eller samle en kæde der er gået i stykker.  

Derudover er dæk jern og en slang, eller evt. lappegrej, så man nemt kan klare en punktering. En minipumpe der kan monteres på cyklen eller haves i lommen sørger for nyt luft i dækket. Dette er klart de mest grundlæggende ting – skal man på en længere cykelferie kan det kræver en større værktøjskasse. 


Cykel værktøj til hjemme i garagen 


Hjemme i garagen kan det betale sig at have flere forskellige værktøjer i ordentlig kvalitet. Med relativt få midler er det muligt at skifte kabler, justere gear, skifte kassette og kranksæt. Fabrikanterne er ofte standardiserede fra model til model – således er der ikke forskel på hvilket værktøjer der skal anvendes for at reparere forskellige 

Shimano geargrupper

Man skal dog være opmærksom på muligheden for variationer mellem fabrikanter – Campagnolo bruger gerne et andet system. 

Den gængse bolt på en cykel er af umbraco format, ofte 5 mm, hvorfor et sådant sæt er et must. Derudover kan man relativt simpelt skifte kassette på en cykel ved brug af to værktøjer – en kædeslynge og en speciel kassette nøgle. En kædeskiller hjælper ved kædeskift og specielle nøgler kan skifte kranksættet. 

Et af de vigtigste værktøjer man kan anskaffe sig er en momentnøgle. momentnøglen sikrer at alle bolte er spændt med den rette kraft, hvilket er super vigtigt – særligt på carbon rammer, da carbon fibrene kan tage skade af at blive spændt for hårdt. Hvor hårdt de forskellige bolte skal spændes står ofte opgivet i nærheden af bolten på rammen. 

Sidst men ikke mindst kan man have stor glæde af en arbejdsstand.

Eller evt. ophæng, hvor cyklen kan sættes op med man reparerer eller rengør cyklen. På den måde kommer cyklen op i en mere fordelagtig arbejdshøjde og man kan tage forskellige dele af, uden af resten af cyklen tager skade. 


Kategorier