Kranksæt
Kranksæt
Kranksættet er utrolig vigtigt på en cykel – uden kranksæt ingen gear og pedaler, og det ville alt andet lige besværliggøre cykling en hel del. Når man ser på kranksæt er der utallige muligheder – både til landevej og MTB, for hvilket system man vil anvende og med hvilke fordele. Man skal såedes være opmærksom på pedalarmslængder, klinge kompatibilitet og krankboks kompatibilitet når man ser på nye kranksæt.
Kranksættet skal passe på cyklen
Når man skal installere et kranksæt skal dette igennem en krankboks der sidder i cyklen – det er her de kuglelejer der sikrer et optimal løb af kranksættet sidder. Det er derfor vigtigt at kranksætte passer i boksen. De fleste kranksæt vil være kompatible med en såkaldt BB30 krankboks – men man skal altid dobbelttjekke, for at være sikre på dette – her hos Børkop Cykler kan vi naturligvis hjælpe med denne del.
Pedalarmslængde – kort eller lang?
Når man kigger på kranksæt skal man ydermere være opmærksom på, hvor lange pedalarmene er på det pågældende kranksæt. Længden opgøres i mm og de fleste kranksæt vil have mulighed for pedalarme på 172,5 eller 175 mm – og findes mange flere forskellige længder, disse er blot de mest almindelige. Forskellen på disse to ser ikke så stor ud, men det er vigtigt at være opmærksom på hvad man anvender, da et skift kan være årsag til overbelastninger og ubehag ved kørsel. En længere pedalarm betyder man har en længere vægtstangsarm, men sætter også en større belastning på benene, sammenlignet med en kortere arm. I nogle tilfælde vil man ved korte og flade distancer kunne overgå til en længere arm – f.eks. på enkelstartscyklen, det kræver dog at ma ved hvad man gør og har tilvænnet sig forskellen over længere tid.
Hvor store er klinger og kan de skiftes?
Når man køber et kranksæt med klinger, skal man naturligvis tjekke om klingerne er af den rette størrelse, da dette er afgørende for den gearing man ender ud med på sin cykel. Man kan skifte klingerne på et kranskæt såfremt de er kompatible med den pågældende spider – dvs. den centrale del af kranksættet, hvor pedalarmen udspringer og klingerne monteres. Ønsker man f.eks. mindre klinger, for at opnå en bedre gearing til bjergkørsel, kan det været nødvendigt at anskaffe sig et compact kranksæt, da de mindre klinger muligvis ikke passer på den standard spider man anvender.
Watt i kranken
En af de måder hvorpå man kan måle watt under cykling, er ved krankbaserede løsninger. Her sidder watt måleren integreret i kranken, som man f.eks. kan se ved Quarq Power Elsa eller Rotor 2Inpower – der måler igennem akslen, samt pedalarmene. Fordelen ved de krankbaserede watt målere er at de er tæt på kilden hvor man træder wattene – nemlig i pedalerne. Derudover er systemet meget præcist. Har man et almindeligt kranksæt og ønsker en watt måler, kan man slippe omkring dette ved at købe pedalarms baserede systemer – f.eks. af mærket Stages, der måler gennem venstre pedalarm og producere modeller der er kompatible med flere forskellige producenter af kranksæt.