Gravel cykler

Henter data.

   Gravel cykler 

   Gravel cykler – eller All-road cykler - er en stigende forretning på cykelmarkedet. Cyklerne udspringer fra det centrale Amerika, hvor man ofte er nødsaget til at køre på grus og off-road stiger – deraf navnet gravel, der betyder grus på engelsk. Cyklerne ligner landevejscykler med adskiller sig på en række forskellige punkter. 


   En landevejs hybrid 

   Gravel cykler ligner ved første øjekast en landevejscykel - cyklen kan dog også sagtens være anvendelig på landevejen. Selve rammen har en relativ lav vægt, samt man har tæt på samme position, som man kender fra en fuldblodslandevejscykel, hvilket resulterer i en god aerodynamik, når man kører på landevejen. Ved nærmere eftersyn opdager man dog, at denne type af cykel også har sin gang i skov og off-road. Således har man gjort det muligt, at montere større dæk, end man ser på en almindelig landevejsracer. Således er dækkene mere over mod det man kender fra MTB verdenen. Dette er med til at sikre et godt greb i underlaget og dermed gode styreegenskaber i løst underlag. 

   Herudover vil man opleve at gearingen er lettere end på en landevejscykel – således vil man enten køre med en compact krank eller endnu mindre for den sags skyld. Det er heller ikke uvant at opleve, at en gravel cykel kun har én klinge foran kombineret med en oversized kasette – f.eks. 10-42 tænder. 

   Selvom selve rammen minder om en landevejsracer vil man opleve at denne ramme er en smule anderledes. Man har indbygget en højere grad af komfort i rammens komposition, hvilket gør turen på ujævn underlagt mere behagelig og nemmere for rytteren. Ydermere er positionen og stabiliteten anderledes fra en landevejscykel, hvilket er med til at øge kontrollen over cyklen. 


   En gravel cykel giver frihed 

   Denne type cykel tilbyder cykelrytteren er en næsten ubegrænset mulighed for at cykle og udforske naturen. Man er ikke bundet til at blive på de asfalterede veje, som er tilfældet ved en landevejscykel, men er heller ikke begrænset til kun at køre i skoven, som en MTB kan gøre. Det er netop denne mulighed for at tage på eventyr med sin cykel, som 3T med deres R-Exploro Team cykel ønsker at gøre muligt. Dette er en ramme som 3T har lavet til udelukkende at fungere som gravel cykel. Den har netop de kendetegn der er beskrevet ovenfor: mulighed for brede dæk, stor stabilitet i rammen, stor komfort og gode styreegenskaber. 

   Cykelproducenten Ridley har også i X-Trail linjen et bud på en all-road cykel, som kan overkomme langt de fleste udfordringer og bringe cykelglæden ind i enhver cykelentusiast.