Cykelbriller

Henter data.

   Cykelbriller – mere end en til pynt


   Cykelbriller er praktiske når man cykler. Ud over man selvfølgelig ser smart ud med solbriller på, har brillerne en reel funktion – nemlig at beskytte øjnene mod snavs, vand, vind og vejr. Når man kører på landevejen kan man nemt få skidt eller små fluer i øjnene, hvilket der, udover at være ubehageligt, kan hæmme sikkerheden betragteligt under kørsel. Når man får noget i øjet vil man således ofte lukke øjnene i et forsøg på at få det ud, hvilket naturligvis ikke er en fordel ude i trafikken. Har man solbriller på, vil disse afværge evt. fremmedlegemer i at komme ind i øjet. 

   Forskellige linser - forskellige egenskaber 


   Ved de fleste cykelbriller har man mulighed for at skifte linserne fra tur til tur. De forskellige linser har naturligvis forskellige egenskaber og egner sig til forskellige forhold. Den klassiske mørke linse er naturligvis velegnet til solrige forhold, hvor den største gene kommer fra netop solen. Denne linse skal forhindre blinding fra solen. Denne linse vil dog ikke være særlig god til overskyede og våde forhold, hvor sigtbarheden sænkes. Dette skyldes at den allerede i forvejen er mørk, og hvis omgivelserne er det samme, vil det betyde rytteren får et hæmmet udsyn. Til disse forhold anvender mange ryttere helt klare linser, der hovedsageligt har til formål at holde vand, vind og skidt væk fra øjnene. Den klare linse holder omvendt ikke eget lys ude, hvorfor man nemmere blændes. Mellem disse to yderpoler finder man uendelig mange linser med mere eller mindre klarhed – altså en linse til enhver udfordring. Selv en klar linse vil ofte have en meget let kontrast, hvilket skyldes at linserne ved at have en smule kontrast, gør det nemmere at se kontraster i omgivelserne – f.eks. huller eller ujævnheder i vejen. 


   Den farveskiftende linse 


   Flere producenter har indenfor de sidste år lavet en såkaldt photochrom linse, hvilket man f.eks. kan se på Rydon Impactx fra Rudy Projekt. Denne linse reagerer på UV strålerne fra solen og skifter farver afhængig af, hvor meget stråling der rammer linserne. Det betyder at disse linser kan skifte fra helt klare, til meget mørke og dermed imødekomme flere forhold uden at skulle skifte linsen. Dette kan f.eks. være aktuelt hvis man kommer fra en åben vej og skal igennem et mørkere skovstykke. Denne type af linse er dog noget dyrere end de normale linser. Photochrom glassene har ikke som sådan nogle ulemper. Det er dog de færreste photochrome linser der dækker hele spektret af linser, hvorfor man ved de ekstreme forhold – enten meget regn eller meget sol – kan opleve behov for en ekstra linse. 

   Splintres glassene ved styrt? 


   Grunden til man skal anvende solbriller målrettet mod cykling – eller sport generelt, er det faktum at disse briller er lavet til at kunne modstå lige netop de udfordringer der kan optræde i sportslige sammenhænge. I forhold til cykling er en af disse udfordringer styrt. Her er det vigtigt at glassene ikke splintres og derved kan ryger ind i øjnene og forårsage skader. Cykelbriller er derfor produceret af materialer der ikke splintrer på samme måde, som man vil kunne opleve på andre briller – netop for at sikre den optimale sikkerhed hos rytterne, hvis uheldet er ude.