Cykelsko

CYKELSKO

 

Hos Børkop Cykler er det vores mål at du cykler så komfortabelt og sikkert som muligt. Derfor skal du vælge de rigtige sko der passer til dig og din fod, men det er måske også vigtigt at se godt ud, være lirens i hvide strømper, hvide sko og med den rigtige kaffe, næste gang du gør pitstop på din foretrukne cafe – valget er op til dig.

 

CYKELSKO – EN GENEREL ANATOMI 


Cykelskoen er en vigtig del af en cykelrytters beklædning, da denne optimerer cykelrytterens kraftoverførsel til pedalerne, samt de naturligvis er en æstetisk del af cykelsportens væsen. Cykelsko er bygget op over en stivere sål end man ser ved andre sportssko - såler på cykelsko bliver ofte lavet af carbon. 

Ydermere har cykelsko et beslag under forfoden, hvor der kan monteres klamper. Klamper er et beslag der passer til specifikke cykelpedaler - dette pedalsystem spænder rytterne fast til pedalerne, for at du kan udnytte dit tråd bedst muligt. 

Cykelsko har specielle lukkesystemer, der varierer i vægt og opbygning, men generelt er disse systemer til for at kunne skabe et stabilt tryk omkring hele foden. Man strammer altså ikke blot til omkring anklen, men oplever at skoen sidder godt på hele foden. 


CYKELSKOENS FORMÅL 


Cykelskoen er med til at optimere trådet på flere måder. Den stivere sål man finder i en cykelsko optimerer kraftoverførslen i trådet og sikrer, at den kraft man skaber i musklerne også bliver overført mest muligt til pedalerne. Pedalsystemerne med klamperne monteret på cykelskoen har nogle af de samme egenskaber - mindre kraft går tabt i trådet. Dertil giver klamperne mulighed for at påvirke pedalerne med en kraft i længere tid end det er tilfældet med almindelige kondisko. Når man er spændt fast har man således også mulighed for at trække i pedalerne og påvirker altså pedalen i den periode den normalvis er passiv. 


Spændsystemerne på cykelsko er med til at sikre komfort og den bedst mulige kontakt med skoen. Disse egenskaber er generelt gældende for cykelsko, men der findes variationer afhængigt af om cykelskoene er til MTB, landevej eller triatlon. 


MTB-SKO


Cykelskoen der er målrettet til MTB har en sål der er en smule anderledes, da der under skoen vil være et grovere slidmønster. Dette skyldes, at man i MTB eller cykelcross kan komme ud for at skulle af og løbe med cyklen, hvilket kræver en sko, der kan stå fast i skovens undergrund, og ydermere beskytter skoen og klampen mod jord og sten. Det betyder også, at bunden på en MTB sko ikke bliver slidt på samme måde som en landevejssko, da den er lavet til at kunne modstå mere. Det samme gælder for overdelen på en MTB sko, som ofte er kraftigere og mere modstandsdygtig. 


LANDEVEJSSKO


Landevejsskoen har tre overordnede mål: den skal være let, stiv og aerodynamisk. Derfor ser man ofte at landevejssko er en smule mere minimalistiske i forhold til sål, spænder og selve overdelen på skoene. Der er ikke et mønster under skoen, da den ikke er lavet til at gå i, derimod er sålen stivere og skal sikre en god kraftoverførsel. Overdelen af skoen er ofte strømlinet og spænderne gøres så minimalistiske som muligt, for både at spare vægt og skabe en aerodynamisk flade. 


TRIATHLONSKO 


Triatlonskoen har samme målsætninger som landevejsskoen, men det er vigtigt at en triatlonsko er nem at komme i, da man ofte skal skynde sig i skiftezonerne under et stævne. Dette betyder at spændsystemet ofte tillader, at skoen kan åbne mere end en landevejssko. Skoen skal ofte kunne sidde på cyklen før man har dem på, så de skal være nemme at komme i, mens man ruller afsted. I forhold til længere triatlon distancer er komfort også en overvejelse, da man sidder meget stationært i skoen. 


Tag et kig på de forskellige cykelsko og find din favorit herunder: