Multiværktøj

Henter data.

   Multiværktøj

   Når man er ude på en dejlig cykeltur findes der få ting, der er ligeså frustrerende som en defekt på cyklen – om det er en punktering, en løs skrue eller måske en kæde der er gået i stykker. Ofte vil man dog have mulighed for, at kunne lave en midlertidig reparation der kan bringe en sikkert og godt hjem igen. Med et multiværktøj i baglommen kommer man langt når det kommer til denne type af reparationer.


   Passer ned i lommen

   Det specielle ved kategorien multiværktøj er, at der er tale om et stykke værktøj med mange funktioner, men som samtidig er så lille og let, at man nemt kan have det med på cykelturen – enten i baglommen eller i sadeltasken, hvis man bruger sådan en. Derfor har man altså med relativ lethed et lille værksted med på turen, så man kan overkomme de mest grundlæggende defekter.


   Et multitool indeholder de vigtigste elementer

   Man kan naturligvis ikke presse alle de relevante cykelværktøjer ned i et enkelt stykke værktøj, som samtidig nemt kan medbringes på træningen - Men med et multitool har man taget de vigtigste værktøjer og samlet dem. Et eksempel på dette finder man ved PRO 15 Multitool. Denne model indeholder 15 forskellige stykker værktøj i en model, der snildt passer i en sadeltaske. Man finder f.eks. en kædeskiller, forskellige størrelser af Umbraco nøgler, der er den mest almindelige skrue man finder på en cykel, herudover finder man værktøj til eger og andre skrueværktøjer der kan være anvendelige på en cykeltur.

   Har man et værktøj som dette i lommen eller i sadeltasken kan det være en god idé at pakke værktøjet ind. Dette gøres for det første for at beskytte hvis man har andre ting i lommen – f.eks. en slange - så man kan undgå at beskadige andre dele med værktøjet. For det andet kan man med fordel pakke værktøjet ind i noget vandtæt. På denne måde undgår man, at vand og skidt beskadiger og slider unødvendigt på værktøjet – særligt i vintermånederne.


   Andre multiværktøjer til værkstedet

   Multiværktøjer dækker dog ikke kun over det værktøj man kan have med på en cykeltur, men også nogle værktøjer der hører hjemme på værkstedet. F.eks. finder man ved flere værktøjsproducenter en umbraco nøgle med tre forskellige størrelse, der alle er de mest gængse i cykelverdenen – dette ser man f.eks. hos ParkTool AWS-1 der indeholder tre nøgler i 4, 5 og 6 mm.