Klinger

Klinger til alle typer cykler

Klinger til cyklen er en betegnelse for de tandhjul, der sidder ved kranken i forbindelse med pedalarmene. Disse klinger er af stor betydning for gearingen ved udvendige gear, som man finder ved landevejs- og MTB cykler. Dette skyldes at hårdheden af et gear – og derved hvor langt man kommer pr. omdrejning – afgøres af hvor stor differens der er i antallet af tænder på klingen og på det anvendte tandhjul i kassetten. Stor differens betyder tungt gear og omvendt.


Compact klinger til hårde forhold

Klinger fås i flere forskellige størrelser alt efter hvilke forhold der skal cykles under. Ser man f.eks. på almindelig landevejscykling har de fleste som standard en 52 tands klinge på som den største. Denne egner sig fint til all-round cykling og til de danske forhold. Skal man køre i ekstremt flade forhold eller enkeltstart, vil man dog kunne anvende større klinger og derved vinde større fart, såfremt man kan træde gearingen rundt. I et sådant tilfælde kan man få klinger med 56 tænder.

Er udfordringerne dog stigningsprocenterne og mange højdemeter vil en større gearing være alt andet end at foretrække. I disse tilfælde kan man få en såkaldt compact krank på. Denne består af klinger med et færre antal tænder, hvilket altså gør gearingen lettere og dermed nemmere at overkomme stejle og lange stigninger. En sådan gearing vil typisk hedde 50/34 tænder på henholdsvis stor og lille klinge. Compact sæt produceres af alle de store gear producenter.

Generelt skal man dog være opmærksom på at klingerne er kompatible med den aktuelle krank. Det kan forekomme at en ny klinge ikke passer på spideren (den del hvor pedalarmen sidder), hvor klingen skal fastspændes, da størrelserne varierer – samme kompatibilitetsproblem kan forekomme i det tilfælde at klinge og krank er fra forskellige producenter.


Aero klinger

Til enkeltstart eller triatlon stævner ønsker man at maksimere aerodynamikken på sin cykel. Dette kan blandt andet gøres ved at montere aerodynamiske klinger. Et eksempel på en sådan klinge finder man ved AbsoluteBlack og deres Aero Oval klinge. Denne er udformet som en plade, hvorfor der skabes mindre turbulens omkring denne del af cyklen – ydermere er netop AbsoluteBlack modellen oval, hvilket ifølge producenten er med til at optimere trådet hos rytteren. Ovale klinger leveres af flere producenter og findes også i normale modeller til en almindelig landevejscykel.


MTB med flere muligheder

Netop MTB er nok den mest alsidige disciplin i forhold til klingevalget - der afhænger det optimale klingevalg nemlig af hvilken type kørsel man foretrækker. Der er nemlig mulighed for at vælge både 1 klinge, 2 klinger eller 3 klinger. 

Hvor man på landevejen begrænser sig til to klinger foran, vil man kunne opleve, at man på MTB cykler arbejder med tre klinger. Dette giver naturligvis et bredere spektrum af gear der kan tilpasse kørslen til mange forskellige forhold. Dette er særligt relevant ved Cross Country kørsel, hvor mange forskellige forhindringer forekommer. Dette betyder dog også, at man skal have styr på hvilke klinger der skal til for at opnå den bedste funktion – hvilket BCBikeshop giver muligheden for ved et bredt udvalg af modeller. 

Flere MTB'er fås også med kun 1 klinge eller 2 klinger - dette er langt hen ad vejen en smagssag for, hvor meget vægt betyder eller om du har brug for en større udveksling. 

Kontakt BCBikeshop om klinger til din cykel - så du får de helt rette til netop dig.