Sadelpinde / dropper

Henter data.

   Sadelpinde

   En sadelpind er en vigtig del af cyklen – om det er på landevejen eller skoven. Og der er mange muligheder for at optimere på netop denne komponent. 


   Sadelpind til landevejen

   Når man ser på sadelpinde til landevejscyklen er der forskellige egenskaber der gør sig gældende. Alfa-omega er lav vægt for sadelpinden. Det er et sted, hvor man nemt kan spare overflødige gram, hvis man finder en let sadelpind af carbon, sammenlignet med en aluminiums sadelpind. Dernæst vil man til TT, Tri eller på aeroroad cykler kunne se sadelpinde, hvor også aerodynamikken er højt prioriteret. Zipp’s SL Speed sadelpind er et eksempel på en klassisk landevejs løsning. Denne fullcarbon sadelpind vejer således ind på blot 172 gr. i et klassisk rundt design. Denne er altså oplagt til bjergcyklen, hvorimod den ikke er så aerodynamisk, som man kunne ønske sig til en aerodynamisk landevejscykel. Her skal man dog være opmærksom på at aeroroad cykler ofte kunne vil være kompatibel med en specifik sadelpind, lavet til netop modellen.


   Sadelpinden til MTB

   Til MTB skal sadelpinden naturligvis leve op til nogle af de samme betingelser, som der gør sig gældende på landevejen. Den skal være let, den skal være stiv og så skal den være holdbar. Men MTB har derudover andre udfordringer. Således skal sadelpinden være stiv, men samtidig være med til at optage en hvis del af de stød og rystelser man vil opleve i skoven.

   Inden for de seneste år har flere producenter introduceret Dropper Posts til MTB cyklen. Dette er et system, som gør det muligt at hæve og sænke sadlen under kørsel, uden at stå af. Dette kan være relevant i sammenhænge, hvor sadlen kan komme i vejen for køreteknikken. F.eks. vil man på nogle nedkørsler kunne have brug for at stå meget op og fordele vægten på en speciel måde, hvor sadlen kan komme i vejen eller give unødvendige stød til kroppen. Dette omgår man ved en dropper post som Reverb Stealth fra Rockshox. Denne sadelpind har en vandring på 100 mm og kan styres fra styret under kørsel, ved en fjernbetjening på styret, der betyder, at hænderne ikke engang skal slippe styret, for at justere under kørsel. På den måde sikrer man stor sikkerhed på cyklen, mens man optimerer sin kørsel i skoven. Dropper posts findes med varierende drop og man kan derfor finde en sadelpind der passer til ens specifikke behov.