Cykelhjul

CYKELHJUL - NYT HJULSÆT?

Hjulene er en af de bedste opgraderinger man kan lave på sin cykel. Et par gode – eller blot et par nye cykelhjul – kan betyde alverden for køreoplevelsen og sikkerheden på landevejen eller i skoven. Markedet er stort og producenterne er mange – her hos Børkop Cykler har vi det meste!

Det første man skal finde ud af er, hvilken type hjul man vil have - dette afhænger både af ens kørestil, ens præferencer og hvor det præcist er, at man gerne vil forbedre sig. 


Alu eller carbon?

Når man ser på hjul er der to materialer der er gennemgående: aluminium og carbon. Aluminium er et slidstærkt og relativt let materiale. Bremsefalder af aluminium vil have stor slidstyrke og gode bremseegenskaber.

Carbonhjul er lettere og stivere end aluminiumshjul, men har derimod ikke samme slidstyrke. En bremseflade af carbon er mindre effektiv og kræver specielle bremseklodser, da varmeudviklingen ved friktionen kan være nedsættende for bremsefunktionen ved carbon.


Clincher hjul

Clincher, er en betegnelse for hjul der anvender dæk og slange til at holde luften i fælgen. Fordelen ved dette er, at man har mulighed for at skifte slange eller lappe denne, uden at dækket nødvendigvis skal skiftes. Samtidig kan man nemt skifte fra et mere punkteringsresistent træningsdæk til et hurtigere racedæk - hvis man har behov for dette – uden en større tur til mekanikeren. Denne løsning er en smule tungere og vil, i nogle tilfælde, have en smule højere rullemodstand end de to følgende modeller.


Tubular hjul

Tubular hjul er den klassiske raceløsning. Her har man luften i en lukket ring der er limet på fælgen. Det vil sige, at man kun har et dæk og at dette er lukket. Denne løsning giver mulighed for et lettere hjul, da man ikke på samme måde skal kunne forankre dækket på fælgen, som man ser ved et clincher hjul. Derudover sparer man vægt ved at dækket og slangen er samlet i en løsning. Dette betyder også, at rullemodstanden er meget lav ved denne løsning. Den åbenlyse ulempe – særligt i danske forhold – er at man ikke er specielt godt beskyttet med henblik på punkteringer. Skulle man være uheldig vil det kræve skifte af hele dækket og altså ikke noget man lige gør i vejkanten. Derfor vil man sjældent anvende denne løsning til træning. Der findes løsninger til at undgå og reparere punkteringer – f.eks. PitStop.


Tubeless

Tubeless er en form for hybrid mellem de to ovenfor beskrevne typer og er den nyeste model på markedet. Her har man et specielt dæk, som ikke skal indeholde en slange, men derimod slutter tæt på fælgen. Denne løsning har lav vægt og rullemodstand, men er derimod udsat for punkteringer og utætheder i systemet. Se både i vores MTB hjul og racer hjul efter det smarte tubeless. 

Find alt tilbehør til tubeless her.


Højprofil eller ej?

Profilen på et hjul beskriver, hvor høj fælgen på hjulet er, set fra siden. Dette har stor betydning for hjulets aerodynamiske egenskaber – en højere profil betyder øget aerodynamik. Det betyder dog også, at hjulets styreegenskaber ændres, og at man i sidevind vil opleve at hjulet fanger vinden og det bliver sværere at holde kursen. Dette er – sammen med en højere vægt, sammenlignet med lave profiler – en af årsagerne til, at højprofil hjul ikke egner sig til bjergkørsel, da man på nedkørsler vil opleve at højprofil hjul, kan være sværere at styre.

Man kan altså som udgangspunkt sige at de høje profiler – 60mm og opefter hovedsageligt er til flade forhold eller enkeltarter, hvor man også vil kunne anvende pladehjul. De mindre profiler vil omvendt være optimale til kuperede og bjergrige forhold. 

Kontakt os hvis du er i tvivl og valget af dine hjul.


OPGRADERING

Du kan opgradere dine cykelhjul enten med bedre lejer fra feks Ceramicspeed eller mere let rullende cykeldæk eller måske lavere vægt med et par lettere cykelslanger.


HJUL PRODUCENTER:


Alle de forskellige producenter har forskellige egenskaber og visse elementer de er bedst til - så hvilket hjulsæt der passer bedst til dig afhænger af mange ting. Det kan også være et spørgsmål om f.eks. hvilken geargruppe du kører med.

Hvis du eksempelvis har en Campagnolo geargruppe vil du måske også helst have et hjulsæt fra dem. Du kan også se hele Campagnolo udvalget her.

Det samme kan gøre sig gældende for Shimano. Ud over at det naturligvis er muligt at vælge hvilken kassette-body du vil have på dine nye cykelhjul, er der både en sikkerhed og et statement i at køre på Shimano hjul til en Shimano geargruppe.

På hovedparten af vores hjulsæt vælger du selv om de skal passe til den ene eller den anden geargruppe - så der er godt med muligheder og frihed til at vælge netop de hjul, du synes passer bedst til dig, dine behov og selvfølgelig din cykel. 

Vi har løbende tilbud på hjul til den rigtige pris, så hold øje med vores hjemmeside eller tilmeld dig vores nyhedsbrev.