Chaoyang

Chaoyang cykeldæk – passion for forward

Chaoyang er en kinesisk producent, der leverer dæk og slanger til cykelsporten. Firmaet er fra 1958 og har siden dengang ønsket, at optimere cykeldæk for, at kunne levere den ypperste køreoplevelse til sine kunder. Dette er et mål de ønsker at opnå gennem innovation og dialog med sine kunder og brugere, da det er disse der tester dækkene i den virkelige verden.


Synonym med et bredt udvalg

Hos Chaoyang finder man ikke blot dæk til en enkelt disciplin, men kan derimod dække stort set alle sine cykler – om det er cross, MTB eller landevej - ind med dæk fra den kinesiske storproducent. Når man ser på dæk er det vigtigt, at man er opmærksom på, hvilken type af dæk man søger. Leder man f.eks. efter et dæk til træningen er det en fordel at prioritere holdbarhed og punkteringsresistens over f.eks. vægt og rullemodstand. Dette skyldes, at et dæk med lav rullemodstand ofte vil være mere udsat for punkteringer. Dette skyldes blandt andet TPI tallet – dette tal er et udtryk for, hvor mange tråde der er flettet sammen i dækkets grundskelet – karkassen. Jo højere dette tal er, jo finere tråde vil der være brugt, hvilket resultere i lav vægt og et smidigt dæk, der sænker rullemodstanden. Dette finder man f.eks. ved modellen Fly Fish Silica Maxx. Dette er et let dæk til landevejscyklen, der med 120 TPI også har en lav rullemodstand. Det vil således være et rigtig fint dæk til konkurrence, hvorimod det ikke vil have lang levetid, som træningsdæk. Fly Fish Silica Training vil derimod være et bedre træningsdæk. Her har man et dæk på 290 gr. og 60 TPI. Dette dæk er altså relativt tungt og stift, men vil have en stor slidstyrke og punkteringsresistens. Ydermere sikrer gummibelægningen, at man opnår fine styreegenskaber af cyklen.


Downhill kræver stærke dæk

Ønsker man et dæk til sin downhill cykel, skal man være meget opmærksom på, at dækket er lavet med downhill som formål. Dette skyldes at man under downhill vil presse sin cykel og sit udstyr til det yderste, hvorfor et downhill dæk også skal kun klare en stor belastning. Dette kommer til udtryk i et noget kraftigere mønster end man ser ved et normal MTB cross-country dæk, da man skal have et godt greb i underlaget på de vilde nedkørsler. Derudover skal dækket have en stor slidstyrke, hvorfor man typisk ser et lavere TPI tal ved disse dæk sammenlignet med landevejsmodeller. Dækker vil derudover være en smule mere firkantet, end rundt, hvilket er med til at sikre greb i underlaget, samt at dækket har en del mere materiale i sig og dermed større slidstyrke. Et eksempel på et downhill dæk finder man i Gladiator DH. Dette er et dæk der også findes til MTB cross country – her er mønsteret mindre, samt dækket mere rundt, hvilket mindsker rullemodstanden i dækket, da man ved MTB stadig gerne vil kunne køre hurtigt, samtidig med at man ønsker et god greb i underlaget. Dækket til MTB CX vil således også være lettere, da man her vil cykle både op og ned – i downhill skal man kun ned, hvor vægten ikke har samme betydning.


Generelt finder man altså mange specialiserede dæk fra den kinesiske producent, som er med til at optimere cykeloplevelsen og cyklens egenskaber. Særligt på off-road siden finder man mange af disse specialiserede egenskaber, som imødekommer kravene fra selv den mest kræsne rytter.

(Copyright Børkopcykler 2017)