Hybridcykel

Henter data.

   Prøv en hybridcykel

   Det kan være utrolig svært at vælge en ny cykel. Man vil gerne kunne køre på arbejde eller i skole på den, men samtidig ville det også være fedt, at kunne køre ude i skoven og opleve naturen mens man får motion. En cykel kan give gode oplevelser og være en god fritidsinteresse, hvis blot man ikke skal kæmpe sig afsted med forkert gearing eller opsætning på sin cykel. For at imødekomme efterspørgslen på en allround cykel, har flere producenter lanceret såkaldte hybridcykler. 


   Hybridcyklen – en citybike med MTB egenskaber 

   Tager man et kig på hybridcykler, ser man en cykel der minder om en MTB, men samtidig har træk som en almindelig citybike. Det er netop disse to typer af cykler, som man har taget udgangspunkt i under udformningen af hybridkonceptet. Rammen på en hybridcykel vil være let og stiv, således den er god at køre på asfalterede veje med. Samtidig vil man dog ofte opleve en affjedring i forgaflen, som giver cyklen et komfortabel præg og gør den bedre egnet til terrængående kørsel i skoven. Gearingen på cyklen vil også bære præg af at kunne gøre sig på landevej - såvel som skovsti. Man vil opleve nogle af disse cykler har tre klinger foran, ved kranksættet – f.eks. Trek og Giants modeller. Det betyder, at man kan have en bred vifte af gear, da den store klinge kan have en relativ tung gearing, samtidig med, at man med den mindste klinge kan opnå en gearing der ligger tæt på det man normalt ser i MTB verdenen. Kassetten vil oftest være 9/10-speed kassetter med en gearing rækkende fra 11 tænder på det mindste tandhjul og op til 32 på det største. Kassetten giver altså også et bredt udbud af gear, der imødekommer de omskiftelige krav. 


   Hjul og dæk tager det bedste fra to verdener 

   Hybridcykler adskiller sig meget i valget af hjul og dæk. Når man kører i byen vil dæk og hjul med samme bredde, som MTB skabe unødig meget modstand og derfor ikke være fordelagtige at køre på. Omvendt vil et almindeligt dæk fra en citybike ikke være godt i skoven, da det er for smalt og ikke har et mønster der er tilpas groft, til at stå fast i bløde forhold. Derfor har man på hybridcykler forsøgt at lave en mellemting, som man kan se på Giant Roam 1. Denne cykel har relativt smalle dæk, hvilket betyder mindre rullemodstand på glatte og flade underlag. Samtidig har man dog et grovere mønster end ellers på citybikes, hvilket gør cyklen mere anvendelig i skoven. 


   Skivebremser sikrer gode bremseegenskaber 

   Som man kender det fra MTB, har en hybridcykel gerne skivebremser, da dette bare er de mest anvendte inden for MTB og dermed også de bedste bremser til en cykel med flere funktioner. De slider ikke på fælgen og de har eminente bremseegenskaber, hvilket også kan komme cyklisten til gode på landevejen eller i byen, hvor gode bremseegenskab er garanti for sikkerheden.

   De fleste citybikes har indvendige gear, hvilket gør det muligt at anvende fodbremse. Dette er dog ikke muligt på en hybrid, der anvender udvendige gear. Fodbremser er heller ikke velegnede til skoven, da man ofte vil skride ud med baghjulet, da bremsen blokerer dette. Det vil altså være til større fare for rytter og materiel, at anvende en fodbremse i skoven.