Five Ten

Five Ten – et outdoor mærke  

MTB er blevet mere end bare at køre stærkt på skovenes utallige spor. Inden for de sidste par år har andre discipliner som downhill og især enduro MTB vundet frem på den danske cykelscene. Dette har åbnet markedet for en relativt ny producent på det danske marked - 5.10 (Five Ten). Firmaet er grundlagt i 1985 og har specialiseret sig i sko til klatring, hiking og mountainbike (MTB). 


Five Ten sko til MTB med den flade sål 

Five Ten sko ligner langt hen ad vejen almindelige sko – alt afhængig af modellen naturligvis. Tager man en model som Danny Macaskill, kunne den som udgangspunkt ligne noget fra en almindelig skobutik. Det der gør lige præcis denne model unik er den specielle sål. Five Ten laver såler, der skal sikre den optimale kontakt med pedalerne. Sålsystemet kaldes Stealth og har en meget slidstærk gummibelægning der ydermere er utrolig skridsikker under forskellige forhold. Dette skyldes, at man i visse MTB discipliner – herunder Downhill – ikke anvender klik-pedaler, hvorfor man kan opleve at pedalerne glider og ”forsvinder” under skoene. Five Ten’s Stealth såler minimerer denne oplevelse og sørger for en optimal kontakt med pedalerne i disse discipliner. Derudover er skoene utrolig slidstærke og kan altså holde til de hårde belastninger man oplever i MTB sporten.  


Five Ten Enduro skoen – den optimale sko til vildmarken 

Enduro genren, hvor det handler om lange ture i landskabet, er blevet mere populær inden for de sidste år og er blevet en integreret del af friluftskulturen. Dette betyder også, at der er skabt et marked for udstyr, målrettet denne kategori af cykling. Enduro stiller naturligvis andre krav end MTB-race på spor. Skoene skal være komfortable, holdbare, kunne klare andre belastninger og derudover skal de være mulige at gå i, hvis det skulle blive nødvendigt. Dette betyder, at Five Ten laver sko, hvor sålen er tæt på en normal skosål – dog noget stivere og med god kraftoverførsel. Men under forfoden – fordybet en smule ind i sålen, finder man et beslag til montering af klamper, hvilket gør det muligt at anvende skoene til klikpedaler. Når klamperne er forsænkede ind i sålen, gør man det muligt at gå i skoene, uden at gå på klamperne. 5.10’s Kestrel Lace model er et glimrende eksempel på netop denne type af sål. Ofte kan man lukke beslagene til med et lille sål-stykke, såfremt man ikke ønsker at have klamper monteret på skoene. Herved kan man sikre at beslagene holder længere og ikke fyldes med skidt.

Her har du alle vores cykelsko