Enduro / Downhill MTB

Henter data.

   Downhill og Enduro MTB

   De sidste 10 år har MTB vundet frem inden for cykelverdenen. Med den stigende popularitet har andre grene af MTB verdenen også vundet frem på cykelscenen. Downhill MTB og Enduro MTB er to af disse grene. De to discipliner adskiller sig fra traditionel mountainbiking på flere punkter – blandt andet har cyklen en helt anderledes geometri og opbygning.


   Downhill MTB – adrenalinsuset i fokus

   Downhill er en type af cykling der adskiller sig fra traditionel MTB kørsel. Ved downhill MTB kører man udelukkende ned af bakke, hvilket i høj grad bærer præg af jagten på adrenalinkicket. Ofte er downhill-spor lavet på stejle nedkørsler i bjergrigt terræn. Undervejs på ruten er der lavet tekniske udfordringer, som skal presse rytteren til sine grænser – og måske lidt ud over. Farten er ofte høj på de stejle nedkørsler, og man skal derfor kun sjældent træde i pedalerne, for at skabe den nødvendige fremdrift – hvilket afspejler sig i cyklernes opbygning.

   Grundet de ujævne nedkørsler og den høje fart, kræves der en stor stødabsorbering af cyklerne. Derfor ser man, at downhill cykler er bygget op over en ramme med full-suspension, hvilket man f.eks. ser det på Giant Trance Advance rammen. Denne ramme forener stor styrke i med fortrinlig stødabsorbering på nedkørslerne. Cykler med full-suspension egner sig dog ikke særlig godt til flad landevej, da kraftoverførslen under denne belastning ikke er optimal. Da cyklerne hovedsageligt skal køre ned af bakke er vægten på rammerne heller ikke på samme måde et emne, som man ellers er vant til i cykelsporten. Derimod er holdbarheden meget vigtig og derfor oplever man også at downhill cykler er relativt tunge, hvilket naturligvis også påvirker kørslen i andre situationer end netop downhill.


   Enduro MTB – downhill etapeløb

   Enduro MTB cykling er i bund og grund en videreudvikling af downhill. Hvor man ved downhill kører en enkelt nedkørsel på tid, har man i enduro sat flere nedkørsler sammen til et slags etapeløb. Nedkørslerne er timet, mens opkørslerne eller evt. stykker mellem nedkørslerne ikke er med i tidsregningen. Der er dog en maksimal grænse for, hvor lang tid man må bruge fra at komme fra den ene nedkørsel til den næste. Men det store fokus ligger altså endnu engang på nedkørslerne. Cyklerne til denne disciplin er langt hen ad vejen de samme, som til almindelig downhill cykling. Et eksempel på en fremragende enduro/downhill konkurrencecykel finder man med Giant Glory 0. Dette er en cykel der kombinerer og opfylder alle de krav der sættes til en downhill cykel. Man finder affjedring både for og bag, samt en ramme der forener styrke med et relativt let og stift design. Cyklen muliggør derved en effektiv nedkørsel og sikrer gode styreegenskaber gennem sving og forhindringer. Affjedringen i forgaflen har således en vandring på hele 8”, hvilket gør det muligt at absorbere selv de tungeste landinger eller ujævnheder.


   Kan en traditionel MTB bruges?

   Man vil naturligvis kunne komme langt med en kvalitets MTB cykel på svære nedkørsler. Dog vil man ofte blive udfordret på de rigtige downhill spor, ved at en almindelig mountainbike ofte kun har affjedring i forgaflen, hvorfor den vil være stivere at styre henover forhindringer. Det betyder ydermere, at styreegenskaberne ikke passer optimalt til den type af udfordringer man møder i denne disciplin.

   Alt i alt er det altså bedst at anskaffe sig en cykel målrettet disciplinen, hvis man ønsker den bedste og sikreste oplevelse.